Bartlett Street Quarter: then and now

Many of you will know that we were involved in the restoration of the beautiful overthrow which hangs high up above the shops, cafes, restaurants, art galleries and antiques centre of the Bartlett St Quarter in Bath.

Commissioned in 2015 by The Bartlett St Antiques Centre, the project was a hugely exciting and at times challenging one – and one that sparked great local interest. Made of wrought iron and dating back we believe to the 19th Century, the restoration work was accompanied by some new bold, eye-catching gilded lettering. For the full story behind the project click here.

To mark the completion of the overthrow as well as showcase Bartlett St and its neighbouring streets as they are today, a street party was held on September 12th 2015.

Documenting the 2015 restoration project and commemorating the history of the Bartlett St Quarter, with the founding of department store, Evans & Owen Ltd. in 1863, a book has been produced to thank all those who were involved in the project. A beautiful pictorial way to bring to an end a fantastic restoration project of local interest and one that we here at Ironart are incredibly proud to have been a part of.

Bartlett St Quarter, Bath

Bartlett St Quarter Commemorative book

Bartlett St, Bath commemorative book

Bartlett St Quarter – Now

Bartlett St Quarter commemorative book - then

Bartlett St Quarter – Then

 

 

 

Royal Crescent Hotel, Bath Wedding Pergola

In terms of word of mouth, it’s great when a project we’ve worked on does the talking!

Back in 2013 we were asked to design, make and install a Dining Pavilion  – affectionately known as the ‘Onion’ – for The Yorke Arms ‘Restaurant and Rooms’, owned by Michelin starred Chef, Frances Atkins.

The beautiful structure certainly gained some attention in the gardening press and we were delighted to be commissioned by Bath’s Royal Crescent Hotel to make a similar structure as the centrepiece to the hotel’s new Wedding Garden, under which people would be able to exchange their vows.

Jonathan Stapleton, General Manager at the Royal Crescent Hotel said:

“The wedding pergola was very much inspired by Frances Atkins and the ‘Onion’ and will be a beautiful focal point for the new gardens here at the Royal Crescent Hotel. Couples choosing to marry here will enjoy a very unique and special backdrop for their nuptials.”

And the pergola continues to speak for itself…

We were delighted to see the pergola made an appearance in an April 2016 issue of Hello! magazine. It can be seen peeking through the window of a hotel bedroom, where the magazine featured an interview with former Olympic swimmer, Sharron Davies.

Royal Crescent Hotel Wedding Pergola

Constructing the pergola

Royal Crescent Hotel, Bath Wedding Pergola installation

Installation

Wedding pergola structure in situ

Wedding pergola in situ

The beautiful Wedding Pergola complete and in situ

The beautiful Wedding Pergola complete and in situ

Pergola detail

Pergola detail

Hello! Magazine 180416

Look through the window…

 

 

Decorative well cover

Our Gloucestershire based clients were looking for two well covers for their garden; one in a popular classic concentric ring design and the other more decorative.

The classic cover measured 600mm in diameter and featured four concentric rings.

The decorative cover involved a more bespoke design and was required to cover a circular reservoir fed by an ornamental rill that was being constructed in the garden. In terms of the design, the client had an idea of what he was looking for which was to be more ornate than a simple grille. The pictures show the beautiful result now in situ and painted.

Well cover designed to cover a circular reservoir

Well cover designed to cover a circular reservoir

 

 

Decorative well cover

Beautiful bespoke decorative well cover

Evesham Abbey Weathervanes – back on top!

An update on the four weathervanes from Evesham Abbey Bell Tower which came in to us for restoration late last year. Click here for the background to this fascinating restoration project.

Brought back to our Larkhall workshop once dismantled from the heady heights of the bell tower, the four pinnacles were carefully flame cleaned. Several minor repairs were made by the restoration team, which included replacement of a number of missing crown crosses, rudimentary straightening of cardinal points, cleaning out areas of rust-jacking before being painted and then gilded.

You’ll recall that part of the brief from Sally Strachey Conservation was to re-design the bearing system which had corroded and no longer allowed the weathervanes to rotate. The original bearing system centred around an exposed bearing surface which required regular maintenance.  To try and ensure a lower maintenance solution, the new bearing specification involved using sealed bearings with machined weather caps at the top and bottom.

evesham abbey weathervanes

Original bearing system and condition of gryphon at point of removal

IMG_5466

New bearing system visible on re-gilded gryphon

 

The four vanes were quite literally a stunning sight once re-gilded. Returned to their home in December 2015 we hope they will continue to do their job for many many more years to come!

IMG_5459

Gilded crown finials back on Evesham Abbey’s Tower

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC04887

Gilded crown finials

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mirrored street lantern refurbishment

Made with 64 pieces of mirror glass each measuring 40mm x 40mm and 2mm thick, this pretty cast and wrought iron mirrored lantern from Kingswear in Devon was in need of refurbishment.

Mirrored lantern

Original condition of mirrored lampshade and bracket

To replace each of the 64 pieces of mirror, most of which were in poor condition, a template of what was existing needed to be made using the original lampshade. This would then inform as to where all the shaped pieces fit. The old mirror pieces were removed by the glaziers and the metal shade returned to us for refurbishment.

Original mirrored lampshade

Original pieces of mirrored glass

The shade and bracket metalwork required stripping down, shot blasting, minor filling work, a new cover plate for the base, priming and re-assembly. Once we had completed these works, the new 64 mirrored pieces were fitted into the shade. Devon Council would be re-painting the lantern to their guidelines and re-installing.

 

 

 

 

 

Condition of lampshade and bracket

Lampshade and bracket pre refurbishment

Lantern with new mirrored pieces and refurbished bracket and cover

Lantern with new mirrored pieces and refurbished bracket and cover

Refurbished lantern returned to Devon

Refurbished lantern returned to Devon

Gateway to the Chateau D’Oiron…final installation!

Over the last few months we’ve been blogging about the 16th Century gates we were commissioned to make for a Wiltshire residence. Now into the final stages, the gates and overthrow have been beautifully brought to life in a mid Brunswick green and are looking pretty impressive!

Due to their size, the gates themselves were painted at the Somerset Lavender Farm in Faulkland – thank you to Judith and Francis for allowing us the use of their barn to do this!

IMG_3732

Halfway through the painting!

IMG_3734

Painted scrollwork detail close up

IMG_5534

Dean hand-painting the ornate Overthrow scrollwork in Ironart’s paint shop

IMG_5546

Painted overthrow

 

Final fit was then scheduled for the end of March – a pretty momentous time for the team involved! Over a tonne of traditionally crafted, beautifully ornate mild steel was now ready for installation. Transported to Wiltshire by trailer, the team – along the gates and overthrow- undertook the final installation very much along the lines of the trial fit back a few months earlier.

Larger scale lifting machinery was needed this time and the fit itself went very smoothly, the trial fit having helped smooth out any potential problems. Installation took the full day and once in, the client as well as interested local residents were highly impressed! The gates looked wonderful in their setting, perfectly in proportion to the surrounding stonework of the property.

Jason Balchin who worked on the gates said:

“The gates have been such a fantastic opportunity to utilise our traditional craft skills; it’s true that due to the size of the gates some aspects of the job were at times quite challenging, especially in handling and working on such massive steel sections! But we all agree that the finished item is something to feel very proud of and we’d love to get our teeth into more jobs like this one.”

A brilliant commission and a beautiful job well done!

6T5A8847

Finished scrollwork in mid Brunswick green

 

 

 

 

 

 

 

6T5A8840

The finished overthrow in place

 

Final gates crop

The beautiful gates at their new home

 

Wickham Road Cemetery Railings, Fareham

We were recently asked to refurbish the railings at Wickham Road Cemetery in Fareham. Dating from around 1889, there are 24 wrought iron panels, each spanning six metres in length and totalling more than 140 metres of railing.

IMG_5733

In recent decades the railings have had temporary in situ repairs made to them, one of which was the introduction of a mechanically fixed bottom rail to secure the vertical bars into the original stone, which had suffered from trapped water and the freeze-thaw process.

 

 

 

6T5A8782

Mechanical bottom rail

Originally the bars were individually fitted with the top strap in two pieces and a halving join in the centre. With this being the first time that the railings are being removed for more extensive repair, we had to release the original halving join, separating the bars into two panels and then cutting through the recently added bottom strap.

6T5A8750

Original halving join

6T5A8740 crop

Separating the halving join

6T5A8733

Preparing to extract one of the railing panels

 

6T5A8767

Fixings into the stone piers have been compromised

All of the bars are in fair condition considering their age but there is evidence of rust-jacking, especially around the bottom rail repair. It is also clear that the rust-jacking of the top strap has compromised the fixings into the stone piers.

We will be working to conserve the railings sympathetically; after trimming the bars to allow clearance under the panels and ensuring that trapped water and the freeze-thaw problem doesn’t reoccur, we will introduce a bottom rail of wrought iron. The railings will require cleaning, removal of all rust, repairs to structurally inadequate and missing components and finally re-painting.

PT Contractors are responsible for replacing all the stone copings and rebuilding the piers as necessary. The Real Wrought Iron Company will be supplying the wrought iron for the bottom rail. With the recent arrival at their workshop of over 30 tonnes of chain dredged from the bottom of Portsmouth harbour, we wonder if some of the chain may find itself back in the neighbourhood  very soon…

Gateway to the Chateau D’Oiron…Overthrow

Whilst the gates go on to be thermal zinc sprayed ahead of painting, work continues on arguably the most decorative part of the job – the overthrow. Overthrows are seen on many period properties and are an opportunity to create a beautiful centrepiece to frame the entrance to a property.

Hand setting overthrow detail

Setting by hand

The overthrow for these gates – as with the gates themselves – has been made from scratch with all the scrollwork forge-welded together in the traditional manner and all set by hand.

All the components have been riveted and bolted together and set out as you can see here.

Wrought iron overthrow detail

Riveting and bolting overthrow detail

As a late addition, we were asked to incorporate the letter ‘S’ into the overthrow – coincidentally the monogram that also appeared on the original gates, this time standing for ‘Sturford’ – the name of the destination property.

Wrought iron overthrow monogram detail

‘S’ monogram detail in overthrow

Weighing in at approximately 125kg, this element will bring the total weight of the metalwork to over a tonne!

Wrought iron overthrow

Approx. 125kg of wrought iron overthrow

Gateway to the Chateau D’Oiron…Trial Fit

With the gates meticulously assembled, they were now ready for transportation by trailer to the Wiltshire residence for which they had been made.

It’s fair to say there was a general air of nervous excitement…today was a big day and just days before Christmas.

Each gate was carefully lifted by crane and gently lowered onto the bronze bushes. The Ironart team of Andy, Jason and Alan watched with baited breath as each gate was set down…and to everyone’s great relief – after three months of hard work – the gates fitted beautifully! No adjustments needed.HDG 261215 014

Trial fit completed, it was back on the trailer for the gates to be thermal zinc sprayed ahead of painting.

More to follow so watch this space!Trial Fit 3